Leaving New York, never easy

Hemma igen. Huset står kvar. Inte mycket har förändrats här, men min kastanj står naken och svart utanför köksfönstret. Den färgglada dräkten ligger i stora högar under henne, och lite varstans i trädgården.

I New York bar Central Parks alla träd ännu sina vackraste dräkter. Bara en ung fotomodell från Frankrike var naken intill Bethesda Fountain.

Det är alltid med melankoli i själ och sinne som jag vänder hemåt från New York. Den här gången var annorlunda, jag var mer sorgsen. Kanske var New York och jag inte klara med varandra, jag vet inte. Det var så mycket jag ville som inte blev. Och allt det fantastiska som blev var över på några ögonblick.

Kanske kändes taxiresan ut till Newark, New Jersey så tung just för att den här resan varit så enormt lyckad. Vi har hunnit massor. Vi har upplevt. Vi kommer hem med stora väskor fullastade med diverse fynd och eviga minnen, och med trötta fötter och fulla kameraminnen. Allt är precis som det ska vara efter semestern alltså.

Det är bara det att jag saknar sirenernas ylande, taxibilarnas otåliga tutande och stadens alla förföriskt glittrande ljus mot den regnvåta asfalten. Jag saknar att snubbla fram på de breda och knöliga trottoarerna av cement och jag saknar den speciella lukten av tunnelbanan och att gunga fram på ettans tåg uptown efter en dag på södra Manhattan.

Men allra mest saknar jag människorna. Alla de individer som tillsammans utgör New York City. För en kort stund var jag en av dem, och nu saknar jag att inte vara det.

Så jag citerar Arnold som avslutning:

”I´ll be back!”

Definitely.

~ av susalull på 2009/11/07.

11 svar to “Leaving New York, never easy”

 1. Det verkar som att ni har haft ett väldigt lyckat NY-besök och du beskriver här på ett väldigt fint sätt det lite sorgliga i att lämna den här stan.

  Men New York finns kvar så det är bara att börja planera nästa besök.

  Den viktigaste fråga som detta blogginlägg väcker hos mig är dock varför jag aldrig träffar på några nakna franska fotomodeller i Central Park? 🙂

 2. Jag har försökt förklara den där kärleken till NY många gånger. Folk som har varit där förstår direkt, men för någon som aldrig varit i NY kan det vara svårt att förstå hur man kan förälska sig på det sättet.

  NY består av en kombination som är unik. Ljud, ljus och dofter i en underbar sammansättning. När jag kom hem från NY sist var jag och NY färdiga med varandra, allt kändes bra och jag lämnade staden nästan med lättnad.

  Jag tyckte det var skönt att komma hem, förmodligen för att jag var med barn och kände mig smått illamående de två veckor efter min hemkomst.

  Nu börjar dock en ny kärlek rota sig och jag undrar när jag kommer få gå på NYs gator igen.

  Förmodligen med en stroller och en ett-åring i vagnen. =)

  Jag älskar Florida också, men den kärleken är helt annorlunda. Jag kommer i alla fall kunna stilla min USA-abstinens ett tag. Det ska bli underbart att få fira jul med min pappa.

  Jag hoppas verkligen du slänger in fler bilder från din resa och tänk på att det snart är jul. November känns alltid tung och kall.

  Kram Mallis

 3. Jag har ju inte varit i New York men jag förstår känslan. Det är sju år sen vi var i London o det kryper i mig bara jag tänker på det.

 4. Thomas: Tack för vänliga ord och för att du tar dig tid att kommentera. Det betyder mycket! Det kommer att bli mycket inlägg från resan här nu framöver, bl.a. ett inlägg om Central Park med bilder på den (nästan) nakna fransyskan! 😉
  Kanske inte samma sak som att uppleva henne i verkligheten, men vadå, du fick ju ett lekfullt gay-par när du var där senast (fantastisk bild med den hjulande killen- det är vad jag kallar att vara på rätt plats vid rätt tillfälle…och att vara beredd på att fånga ögonblicket… Som alltid är du beundransvärt duktig på det)! Den som gapar efter mycket…du vet… 😀

  Mallis: Tack för din långa, kloka, vänliga kommentar! Jag kan se dig framför mig med ett-årigt charmtroll i stroller på New Yorks gator =)
  Jag önskar dig en underbar Floridajul och jag lovar att det blir mycket bilder och inlägg från vår resa här på bloggen nu framöver. Jag hade problem med internetuppkopplingen till och från och en enorm tidsbrist, därför blev det inte så mycket inlägg under själva resan, men nu kommer det! Kram tillbaks till dig och maginnehållet 😉

  H: Jag har faktiskt, pinsamt nog, aldrig varit i London (om man inte räknar några timmar på Heathrow, och det gör jag inte…). Det blir nog kanske nästa sak att avverka i reseväg. Jag undrar hur London upplevs i jämförelse med NY..? Det kanske finns någon därute som kan svara på det? Mallis..? =)

 5. Jag älskar ju Amerika men har aldrig varit i New York. Någon gång måste jag dit men jag tillhör dem som är rädd att bli besviken. Jamie har ju dissat staden så mycket att det kanske beror på det? Tror NY är bäst när man redan varit där en gång. Det brukar vara så med mig och städer.

 6. Har Jamie dissat NY??? Det visste jag inte! Jeanna tycker ju om staden, så jag antog att deras besök där varit positiva för alla…men som jag sagt tidigare, gillar man inte att besöka städer och semestra i städer, så kommer inte NY att bli en positiv upplevelse eftersom det är…ja Städernas Stad. Jag har aldrig träffat någon som älskar städer men inte NY…så jag vet inte vad det skulle bero på i så fall? Vad var det han inte gillade med NY? Jimm, min bror, var ju i NY för första gången nu, och han har aldrig sett sig som en stadsperson eller semestrat i städer tidigare, men han älskade NY och vill definitivt återvända! Jag visste inte alls hur han skulle uppleva staden, vi är ju ganska olika och brukar inte alltid tycka om samma saker, men som sagt blev det succé. Hans bästa semester nånsin, tror jag. 🙂 Men alla är vi ju olika… Jag är nyfiken på London och Paris nu, för att kunna jämföra lite…
  🙂

 7. London är nog definitivt mindre i allt…Jag älskar ju allt brittiskt som humoren, musiken, tvserierna, grönskan. För att inte tala om shoppingen. För mig är det en stor stad som känns ganska liten o jag brukar inte behöva se mig över axeln.

 8. Jag älskar också det brittiska, också det en anledning att ta mig dit snart! Jag är mer intresserad av att jämföra ”stämning” om du förstår hur jag menar då..? Och hur staden flyter, människokontakter osv. Jag tror att NY uppfattas som en stor, lite otäck och farlig stad av människor som inte varit där, eller som varit där för länge sedan när det fanns problem med gäng och annat. NY har haft några borgmästare som totalt rensat bort sådan kriminalitet, nästan FÖR mycket tycker en del som uppskattar det inte alltför tillrättalagda, och NY är faktiskt den säkraste stora staden i USA (bland städer med fler innevånare än 100 000). Aldrig att man behöver se sig över axeln eller gå rädd på stadens gator ens på kvällen. Tunnelbanan är hur trygg som helst och används av alla dygnet om. Jag kanske ska skriva ett inlägg om detta? 🙂 Kom jag just på… 🙂 Tack för inspirationen! Och för att du kommenterar!

 9. Hejsan Susanne och välkommen hem igen! (Jag har varit på språng samt en krashad dator så jag är lite sen på denna punkten.)
  Jo, Jamie gillade inte alls NY och jag kan förstå varför just han inte gjorde det. Iofs har jag bara varit där en gång, bl.a. tillsammans med Jamie, och då var väl jag inte heller överfötjust. Nu så här i retrospekt gillar jag staden destomer. (Men aldrig mer att jag tillbringar en dag mitt i högsommaren där med 42-graders värme! Phu!)
  De gånger jag har varit ute och rest och förälskat mig i en stad eller plats känner jag precis som du beskrev i inlägget; När man sitter i Taxin på väg till flygplatsen och tittar ut genom fönstret och ser hur staden försvinner bakom en… Sorg och bitterljuvhet!

 10. Jag har inte heller vågat mig på New York på sommaren, just på grund av hettan. Hösten sägs ju vara bästa tiden att besöka staden, och det är en underbar tid- lagom varmt och med vackra höstfärger överallt, inte minst i Central Park! Jag tyckte om december också, det var stämningsfullt med alla glittrande juldekorationer överallt. Det var dock MYCKET människor som julhandlade, så vill man ha det lugnt och skönt på gatorna ska man inte åka kring jul. Våren är säkert också fantastisk, om man prickar in tiden mellan allför kallt och alltför varmt, just när körsbärsträden blommar.
  🙂
  Alla kan ju inte gilla allt här i världen, och tur är väl det att vi är olika och uppskattar olika saker! 🙂 Tycker man inte om att semestra i städer ska man undvika New York. Tycker man både om USA som land att resa i samt uppskattar allt det som en stad har att erbjuda, tycker jag definitivt att man ska ge New York en chans (eller kanske t.o.m. en andra chans om det nu var länge sen man var där). Eftersom precis ALLT finns där så borde det nästan vara omöjligt att inte hitta en hel del som tilltalar olika individers intressen och varierande smak. New York har ju dessutom natur in på knutarna, som till exempel härliga sandstränder bara en kort tunnelbaneresa ifrån Manhattan! 🙂 Men, som sagt, alla kan ju inte gilla allt och det är härligt att vi alla är olika tycker jag! Annars hade det blivit oerhört tråkigt att leva!

 11. Jag känner mig hemma där helt enkelt. De är lika oss svenskar tror jag. Lite torr humor o inte så ”på”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: